ZEASEC

ZEASEC

ESTRATÈGIES DE CULTIU PER A LA PRESERVACIÓ DE LA SANITAT DE LES PRODUCCIONS DE BLAT DE MORO ENFRONT ELS EPISODIS DE SEQUERA MOTIVATS PEL CANVI CLIMÀTIC

Realització de projectes pilot innovadors per part de Grups Operatius de l’Associació Europea per la Innovació (AEI) en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles.

L’objectiu principal del grup operatiu ZEASEC és preservar les produccions i la sanitat del blat de moro per a gra, reduint la contaminació per micotoxines, davant d’una major freqüència de situacions amb estrès hídric, com a conseqüència del canvi climàtic.

Per això, s’han plantejat els següents objectius específics:

  1. Estudiar l’efecte dels estressos hídrics, sobretot els associats al reg per gravetat, en les produccions de gra i la contaminació d’aquest per micotoxines, tant les actualment més rellevants (fumonisines B1+B2+B3, DON, ZEA i aflatoxina B1), com també d’altres considerades emergents.
  2. Utilitzar el cicle del blat de moro per avançar les dates de recol·lecció i evitar estressos i condicions ambientals que limitin la productivitat i afavoreixin la proliferació de fongs productors de micotoxines.
  3. Determinar l’interès, en situacions de disponibilitat limitada d’aigua. de cereals alternatius al blat de moro, com el sorgo per a gra.
  4. Elaborar un mètode, senzill i aplicable pels agricultors, per inferir sobre el risc de contaminació per fumonisines i DON, a nivell de parcel·la, abans de la recol·lecció. A partir d’aquest, agrupar les produccions de blat de moro en lots, en funció de nivell de contaminació estimat.
  5. Transferir els resultats al sector productor.

Aquest projecte d’investigació contribuirà a de reduir el contingut de micotoxines en blat de moro amb la finalitat de garantir la seguretat alimentària i millorar la rendibilitat econòmica de les explotacions agroalimentàries.

PARTICIPANTS:

  • ESPORC, S.A. (Líder i coordinador).
  • L’Associació catalana de productors d’aliments compostos (ASFAC) (Beneficiari).
  • INSTITUT DE RECERCA I TECNOLOGIA AGROALIMENTÀRIES (IRTA) (Centre de Recerca).

Aquest projecte està finançat per la Intervenció 7161 – Ajuts per a la execució de projectes de grups operatius de l’Associació Europea per a la Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles (AEI-Agri), en el marc del Pla estratègic de la PAC 2023-2027.

https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/rural-development_en